Kanserden korunma - Mamografi

Ülkemizde yılda yakl. 40.000 kadın meme kanserine yakalanır, yani ömrünüz boyunca her 8.-10. kadın. Ne yazık ki kesin nedenler çoğunlukla henüz belirsiz. Risk faktörleri olsa da özel risk taşımayanlar da dahil her kadının yakalanabileceğini varsaymalıyız.
Bu bilgiden yola çıkarak aşağıdaki önleyici incelemeleri öneriyoruz:

  • Her 6 ayda bir memenin bir jinekolog tarafından elle muayenesi.
  • Kendinizin ayda bir kere kendi kendinize muayene etmeniz.
  • Çıkış bulgusuna bağlı olarak düzenli aralıklarla mamografi.
  • Mamografiye ilaveten memenin ultrasonla muayenesi

Tüm bu muayeneler meme kanserini önleyemez ama mümkün olduğunca erken belirleyebilir. Mamografiyle en küçük, henüz elle muayene edilemeyen düğümler veya mikro kireçlenmeler belirlenebilir. Olası bir röntgen incelemesinin yanında memenin ultrasonla muayenesi erken tanı için anlamlı bir tamamlamadır.
Sağlık sigortasının ödediği yasal bakım muayenesi iç cinsel organların elle muayenesini içerse de meme bezlerinin muayenesini ancak 30. yaştan ve bağırsak sonunun muayenesini de ancak 45. yaştan sonra içermektedir.
Kadındaki en yaygın kanser türü olan meme kanserinin erken tanısı için memelerin tarafınızca düzenli olarak incelenmesinin yanında bir ultrason muayenesi de anlamlıdır.

Kişisel bakımınızı en iyi biçimde geliştirmek için, Alman Senoloji Topluluğunun tavsiyelerine göre en geç 50. yaştan itibaren elle muayenenin yanına ultrasonla tanı da eklenmelidir.